Spaghetti z boczkiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Jakiś czas temu byliśmy z Wu w jednej z krakowskich, włoskich restauracji na kolacji. Zamówiłam taki właśnie makaron. Troszeczkę zmodyfikowałam składniki i wyszło pysznie. I szybko. Obiad w 15 minut. Makaron ma bardzo ciekawy i delikatny smak. Przyprawiłam go tylko białym pieprzem. Nie potrzebował soli, ponieważ boczek i pomidory sprawiły, że był wystarczająco słony.

Składniki
spaghetti, 250 gram
chudy boczek, 100 gram
suszone pomidory, 6 sztuk
czosnek, 1 ząbek
śmietana kremówka (30%), 300 mililitrów
bazylia, 15-20 dużych liści
orzechy (użyłam włoskich), 2 łyżki
starty parmezan, 3-4 łyżki
pieprz biały

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Boczek i pomidory pokroić w paski. Czosnek, bazylię i orzechy posiekać. Na patelni delikatnie zarumienić boczek (nie robić z niego skwarków!). Następnie dodać pomidory i czosnek. Smażyć około 2 minut. Zmniejszyć ogień. Wlać śmietanę. Przyprawić pieprzem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodać makaron (makaronu nie przelewać wodą). Chwilkę podgrzewać. Dodać bazylię i dokładnie wymieszać.

3. Makaron przełożyć na talerze. Posypać orzechami i parmezanem.

Składniki na 2 duże porcje.

2 thoughts on “Spaghetti z boczkiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *