Klasyka kuchni włoskiej. Uwielbiam <3
SKŁADNIKI / 1 porcja
spaghetti, 80 g
boczek wędzony, 50 g
czosnek, 1 ząbek
tarty parmezan, 20 g
jajko (L), 1 sztuka
pieprz
oliwa do smażenia
świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę. Delikatnie zarumienić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć makaron wprost z garnka. Wmieszać i ściągnąć z ognia. Dla rozluźnienia konsystencji można wlać odrobię wody z gotowania makaronu.
Jajko roztrzepać z większością parmezanu. Przyprawić pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć kremową konsystencję, jajko nie może się ściąć. Jeszcze chwilę podgrzewać na delikatym ogniu.
Spaghetti przełożyć na talerz. Posypać z bazylią, pozostałym parmezanem i pieprzem.
Smakowite danie!
Najlepsza carbonara jaką jadłem, zazwyczaj jadłem na sosie śmietanowym. Ta jest lepsza i lżejsza niż ta ze śmietaną. Polecam.
“zazwyczaj jadłem na sosie śmietanowym” czyli zazwyczaj nie jadłeścarbonary 😉