Klasyka kuchni włoskiej. Uwielbiam <3


SKŁADNIKI / 1 porcja


spaghetti, 80 g

boczek wędzony, 50 g

czosnek, 1 ząbek

tarty parmezan, 20 g

jajko (L), 1 sztuka

pieprz

oliwa do smażenia

świeża bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makron ugotować al dente w osolonej wodzie.

W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę. Delikatnie zarumienić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć makaron wprost z garnka. Wmieszać i ściągnąć z ognia. Dla rozluźnienia konsystencji można wlać odrobię wody z gotowania makaronu.

Jajko roztrzepać z większością parmezanu. Przyprawić pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć kremową konsystencję, jajko nie może się ściąć. Jeszcze chwilę podgrzewać na delikatym ogniu.

Spaghetti przełożyć na talerz. Posypać z bazylią, pozostałym parmezanem i pieprzem.