Istnieje wiele receptur na ten sos. Ja poniżej proponuję swoją interpretację. Zazwyczaj podawany jest do wędlin, mięs i ryb na zimno, czy tak jak u mnie, jaj na twardo. Idealny na śniadanie wielkanocne. Bardzo często do sosu dodaje się marynowane w occie grzybki, ja ten składnik pominęłam. Ale jeśli będziecie chcieli go użyć, to proponuję dodać około 10 sztuk grzybków. Oczywiście drobno pokrojonych. Uwaga! Składniki na dużą porcję 😉

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

majonez, 150 g

jogurt naturalny, 150g

musztarda, 30 g

musztarda francuska, 30 g

chrzan, 20 g

ogórki konserwowe, 4 szt.

cebula czerwona, 1 średnia

czosnek, 3 ząbki

szczypiorek, 1 pęczek

świeżo mielony czarny pieprz

Majonez, jogurt, obie musztardy i chrzan dokładnie wymieszać.

Ogórki, cebulę, czosnek i szczypiorek drobno pokroić.

Wszystkie składniki połączyć i przyprawić świeżo mielonym, czarnym pierzem.