Sorbet truskawkowo-arbuzowy

Podobno w weekend ma być bardzo gorąco, więc podaję kolejny przepis na sorbet. Bardzo orzeźwiający. Mimo że arbuza dodałam dużo mniej niż truskawek to całkowicie zdominował ich smak. Dlatego w przepisie nie podaje proporcji. Sami dopasujcie smak do swojego gustu.

Składniki
truskawki
arbuz
sok z cytryny
wódka
cukier

Sposób przygotowania
1. Owoce zmiksować. Dodać resztę składników i wymieszać. Na około kilogram owoców przypada 1 łyżka wódki i 1/3 szklanki soku z cytryny. Cukier ? wedle uznania.

2. Zmiksowane owoce przełożyć do pojemników. Schłodzić w lodówce. Następnie przemieszać i przełożyć do zamrażarki. Podczas mrożenia owoce co jakiś czas należy mieszać, aby nie powstały kryształki lodu. 15 minut przed podaniem sorbet trzeba wyciągnąć, żeby zrobił się miękki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *