Smażone kopytka

kopytka 1

Składniki

  • ziemniaki, około 1 kilograma
  • mąka pszenna, 1/3 objętości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2-3 centymetrów. Następnie pokroić ukośnie na małe kawałki. Kopytek NIE GOTOWAĆ! Od razu wrzucić na rozgrzany olej. Zmniejszyć ogień. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Poniżej kopytka gotowane.

kopytka 2

2 thoughts on “Smażone kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *