Składniki
- ziemniaki, około 1 kg
- mąka pszenna, 1/3 objętości ziemniaków
- mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
- jajka, 2 szt.
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2-3 centymetrów. Następnie pokroić ukośnie na małe kawałki. Kopytek NIE GOTOWAĆ! Od razu wrzucić na rozgrzany olej. Zmniejszyć ogień. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Poniżej kopytka gotowane.
Jak ja dawno nie jadłam kopytek! Chętnie bym trochę ci skradła 🙂
Boskie ! ale bym zjadła… uwielbiam wszelkiego rodzaju smażone kopytka i pierogi