Składniki
Spód:
- mąka pszenna, 100 g
- cukier, 40 g
- masło, 80 g
- żółtko, 1 sztuka
- proszek do pieczenia, 2 g
Masa serowa:
- jajka, 8 sztuk
- masło, 100 g
- cukier, 170 g
- budyń śmietankowy, 1 opakowanie
- ser trzykrotnie mielony, 500 g
Sposób przygotowania
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Składniki na ciasto zagnieść i rozłożyć równomiernie w blaszce, którą później należy wstawić do lodówki na 20 minut.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec miksowania dodać połowę cukru.
- Żółtka utrzeć z margaryną i resztą cukru. Dodać budyń i ser. Zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 165 stopni (mój piekarnik mocno grzeje, stąd taka niska temperatura, ale możecie ją zwiększyć o 5-10 stopni). Piec około 50 minut.