Składniki
Sernik:
- ser trzykrotnie zmielony, 500 g
- budyń śmietankowy, 1 i 1/2 łyżki
- słodzone mleko skondensowane, 265 g
- białka, z 2 małych jajek
- sok z 1/2 cytryny
Mus:
- masło, 100 g
- gorzka czekolada, 100 g
- jajka, 3 duże
- drobny cukier, 115 g
- kakao, 2 łyżeczki
- żelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Sernik: Wszystkie składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier mocno docisnąć do ścianek formy. Wlać masę. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić.
- Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki musu i wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.
Wygląda pysznie 🙂 Fajna falbanka wyszła od papieru do pieczenia 🙂
Mmm rozkosz dla podniebienia…
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂