Schiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego chleba. Bardzo podobnego do focaccii. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu. Zapomniałam o soli gruboziarnistej… dlatego jak dla mnie był za mało słony. Chlebek piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. A przepis pochodzi z książki “Księga smaków Toskanii”.
Skłdaniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 400 g
- drożdże instant, 5 g
- cukier, 1/2 łyżeczki
- sól, 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek, 75 ml
- letnia woda, 125 ml
- zimna woda, 125 ml
Dodatki:
- suszone pomidory, 4 sztuki
- tarty parmezan, 1-2 łyżki
- sól morska gruboziarnista, 1 łyżka
- oliwa do posmarowania
Sposób przygotowania
- Mąkę, drożdże, cukier, sól, oliwę i letnią wodę wymieszać drewnianą łyżką. Następie wlać zimną wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto obsypać mąką i przełożyć do miski. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na około 2 h do podwojenia objętości.
- Po tym czasie delikatnie zarobić. Rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 26 x 37 cm wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Zrobić kilka wgłębień opuszkami palców. Posmarować oliwą (użyłam tej po suszonych pomidorach). Posypać parmezanem i solą.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Kinga z Małe Kulinaria
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Marzena z Zacisza kuchennego
Edyta z Przy kuchennym stole
Karina z Jak pączek w maśle
Wiesława z Zapach chleba
Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik
Monika z Niezapomniane smaki
Monika z Pin Up Cooking Looking
śliczne zdjęcie!
zapisałam recepturę, możliwe, że wykorzystam :]
Pyszne pieczywo, które można zabrać do piknikowego koszyka…
Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii 😉
Chlebek świetny, bardzo nam posmakował. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
fantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku 🙂
dziękuję za wspólne pieczenie
Dzięki dziewczyny 🙂