Salsa pomidorowo-paprykowa

salsa

Salsa to rodzaj gęstego, pikantnego sosu pochodzącego z kuchni meksykańskiej. Świetny dodatek do nachos i mięs. Nie przerażajcie się ilością składników. Sos robi się bardzo szybko. Wystarczy wszystko pokroić i ugotować. Nie musicie ściśle trzymać się proporcji przypraw, które podałam. Smak możecie dostosować do swojego gustu.

Składniki
krojone pomidory w puszcze, 3 puszki
cebula czerwona, 2 małe
czosnek, 4 ząbki
papryczka chili, 1 sztuka
papryka czerwona, 2 sztuki
papryka zielona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
miód, 2 łyżeczki
papryka słodka, 4 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka
bazylia, 2 łyżeczki
oregano, 1 łyżeczka
świeża bazylia, 1 doniczka
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Pomidory wlac do garnka, gotować około 15 minut. W między czasie cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić, przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do pomidorów z puszki. Chwilkę razem gotować. Papryki bardzo drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać do sosu. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Jeszcze gorącą salsę przełożyć do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. dodatkowo można pasteryzować.

2 thoughts on “Salsa pomidorowo-paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *