Doskonała do mięs z grilla. Wiem, że może teraz pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale jak już nadejdzie taki dzień, jak już deszcz prastanie lać z nieba, a temperatura skoczy do góry o parę stopni, to ja gorąco polecam przetestować tę sałatkę. Tymczasem można odpalić grille elektryczne lub piekarnik 😉
SKŁADNIKI / 2 porcje
młode ziemniaki, 300 g
pomidorki koktajlowe, 6 szt.
rzodkiewki, 6 szt.
czerwona cebula, 1/2 szt.
SOS
oliwa z oliwek, 5 łyżek
francuska musztarda, 1 łyżeczka
sól, pieprz
suszona papryczka chili, 1 szt.
kapary, 2 łyżeczki
koperek, 1 mały pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki wyszorować i ugotować w całości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w plastry.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, rzodkiewki w plastry, a cebulę w piórka.
Oliwę wymieszać z musztardą. Dodać przyprawy. Papryczkę, kapary i koperek posiekać. Całość połączyć.
Gotowy sos wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami.
Pasuje do wielu dań.