Zaledwie kilka składników. Prosta sałatka przełamana sosem o wyrazistym smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.
Składniki
- szparagi, 8 szt.
- jajka, 2-3 szt.
- awokado, 1 szt.
- mix sałat, 1 paczka
- słonecznik łuskany, 2 łyżki
Sos:
- olej rzepakowy, 6 łyżek
- miód, 3 łyżeczki
- musztarda dijon, 3 łyżeczki
- sok z połowy cytryny
- czosnek, 2 ząbki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Zdrewniałe końcówki szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
- Jajka ugotować na pół-twardo.
- Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.
- Olej, miód, musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Sałaty, szparagi, awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
Mało składników, ale za to jakich
Dokładnie, składników może wiele nie jest, ale wygląda to nieziemsko i pewnie smakuję równie dobrze!