Ta sałatka pasuje prawie do wszystkiego! Uniwersalna i prosta. Urozmaici wiele dań. Zazwyczaj podaję ją do różnego rodzaju zapiekasów / tostów i makaronów. Carbonara z tą sałatką to połączenie idealne <3 Też ją widzę w towarzystwie “stejka” z frytami czy ogólnie jakiejś zacnej sztuce mięsa, np. z grilla. Bardzo polecam 🙂


SKŁADNIKI


pomidorki rzymskie, 150 g

czerwona cebula, 1/2 szt.

świeże zioła (użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku), garść

roszponka, 50 g


SOS


czosnek, 1 duży ząbek

oliwa z oliwek, 4 łyżki

ocet balsamiczny, 1 łyżka

musztarda francuska, 1 łyżeczka

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Pomidorki poprzekrawać na pół. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Zioła z grubsza posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce.

Czosnek drobno pokroić. Wymieszać z oliwą, octem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem warzywa wymieszać z sosem.