Ta sałatka pasuje prawie do wszystkiego! Uniwersalna i prosta. Urozmaici wiele dań. Zazwyczaj podaję ją do różnego rodzaju zapiekasów / tostów i makaronów. Carbonara z tą sałatką to połączenie idealne <3 Też ją widzę w towarzystwie “stejka” z frytami czy ogólnie jakiejś zacnej sztuce mięsa, np. z grilla. Bardzo polecam 🙂
SKŁADNIKI
pomidorki rzymskie, 150 g
czerwona cebula, 1/2 szt.
świeże zioła (użyłam mieszanki bazylii, oregano i tymianku), garść
roszponka, 50 g
SOS
czosnek, 1 duży ząbek
oliwa z oliwek, 4 łyżki
ocet balsamiczny, 1 łyżka
musztarda francuska, 1 łyżeczka
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidorki poprzekrawać na pół. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Zioła z grubsza posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce.
Czosnek drobno pokroić. Wymieszać z oliwą, octem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem warzywa wymieszać z sosem.