Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.
Składniki
- ricotta, 100 g
- oliwa ekstra vergine
- oregano suszone
- ciabatta, 60 g
- sól morska
- świeża bazylia, garść
- czosnek, 1 mały ząbek
- zielone chili, ok. 2 cm
- czerwony ocet winny, 1 łyżka
- świeżo mielony czarny pieprz
- kolorowe pomidorki koktajlowe, 350 g
Sposób przygotowania
- Ricottę przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i posypać oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.
- Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić oliwą i przyprawić solą. Położyć obok ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
- Bazylię, czosnek, zielone chili, ocet, sól i pieprz zmiksować z 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.
- Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i listki bazylii.
Przepis pochodzi z czasopisma ?Jamie?.
u mnie dziś była na lekki obiad i sprawdziła się super 😉 dzięki