Taka lepsza wersja tego dania – deluxe 😉 Zwykły ryż zastąpiłam ryżem do risotto, który należy najpierw przesmażyć na maśle, co wzbogaca smak. Sok z pomarańczy nadaje charakteru i zapewnia ładny kolor. Pikanterii dodają imbir i kardamon.

Składniki

  • masło, 1 łyżka
  • ryż do risotto, 100 g
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 200 ml
  • ciepła woda
  • jabłka, 2 szt.
  • sok z połowy cytryny
  • cukier brązowy, 1-2 łyżki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • imbir, 1/3 łyżeczki
  • kardamon, 1/3 łyżeczki
  • cukier cynamonowy do posypania

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuścić na patelni. Wsypać ryż i chwilę podsmażać. Następnie zmniejszyć ogień i wlać część soku. Kiedy się zredukuje, stopniowo dolewać sok – później sok należy zastąpić wodą. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie miękki. Cały proces powinien trwać około 20 minut.
  2. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Kiedy płyny nie będą jeszcze do końca zredukowane, owoce dodać do ryżu. Wsypać brązowy cukier i przyprawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 3-5 minut.
  3. Przełożyć na talerze, posypać cukrem cynamonowym.

Składniki na 2 porcje.