Taka lepsza wersja tego dania – deluxe 😉 Zwykły ryż zastąpiłam ryżem do risotto, który należy najpierw przesmażyć na maśle, co wzbogaca smak. Sok z pomarańczy nadaje charakteru i zapewnia ładny kolor. Pikanterii dodają imbir i kardamon.
Składniki
- masło, 1 łyżka
- ryż do risotto, 100 g
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 200 ml
- ciepła woda
- jabłka, 2 szt.
- sok z połowy cytryny
- cukier brązowy, 1-2 łyżki
- cynamon, 1/2 łyżeczki
- imbir, 1/3 łyżeczki
- kardamon, 1/3 łyżeczki
- cukier cynamonowy do posypania
Sposób przygotowania
- Masło rozpuścić na patelni. Wsypać ryż i chwilę podsmażać. Następnie zmniejszyć ogień i wlać część soku. Kiedy się zredukuje, stopniowo dolewać sok – później sok należy zastąpić wodą. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie miękki. Cały proces powinien trwać około 20 minut.
- W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Kiedy płyny nie będą jeszcze do końca zredukowane, owoce dodać do ryżu. Wsypać brązowy cukier i przyprawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 3-5 minut.
- Przełożyć na talerze, posypać cukrem cynamonowym.
Składniki na 2 porcje.