Rolada z indyka z salsą

rolada z indyka z salsą

Składniki
filet z indyka, 1 pojedynczy
oliwa z oliwek, 2 łyżki
ocet winny, 1 łyżka
czosnek, 3 ząbki
dymka, 1 sztuka
papryka słodka, 1 łyżeczka
papryka ostra, 1/2 łyżeczki
chili w proszku, szczypta
sól, pieprz
salsa, 6-7 łyżeczek
ogórek kiszony, 2 sztuki
papryka czerwona, 1 mała
pomidor, 1 sztuka
ziele angielskie, 4 ziarna
liście laurowe, 2 sztuki
bulion warzywny, 1/2 szklanki
mąka pszenna, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Fileta umyć i osuszyć. Usunąć białe błonki. Dokładnie obtoczyć w marynacie przygotowanej z oliwy, octu, czosnku, dymki, papryki słodkiej i ostrej, chili, soli i pieprzu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

2. Następnie zrobić głębokie nacięcie w filecie nie przecinając go do końca, tak aby po rozłożeniu tworzył tzw. motylka. Równomiernie posmarować salsą. Ułożyć na przemian w równych odstępach 1 ogórka pokrojonego w ćwiartki i paprykę pokrojoną w paski. Zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia. Pozostałą część papryki, ogórka i pomidora obranego ze skórki pokroić w kostkę. Ułożyć obok indyka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

3. Piec w piekarniku  rozgrzanym do 180 przez 40 minut na funkcji góra-dół. Wlać bulion. Piec kolejne 40-50 minut od czasu do czasu polewając indyka wywarem. Wyciągnąć roladę i pokroić w plastry. Warzywa z sosem przelać do garnka. Zagotować, a następnie zaklepać mąką z wodą. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

rolada z indyka z salsą 2

2 thoughts on “Rolada z indyka z salsą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *