Puszyste i delikatne rogaliki śniadaniowe. Z ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę mąki, bo za bardzo się kleiło. Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie.
Składniki
- masło, 2 łyżki
- mąka pszenna, 2,5 szklanki
- drożdże instant, 1 łyżeczka
- cukier, 2 łyżeczki
- sól, 1,5 łyżeczki
- letnia woda, 1 szklanka
Dodatkowo:
- jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
- sezam lub mak do posypania
Sposób przygotowania
- Masło roztopić. Wymieszać mąkę, drożdże cukier i sól. Dodać wodę i roztopione masło. Zagniatać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść. Uformować kulę i rozwałkować w koło o grubości 2 cm. Podzielić na 6 lub 8 trójkątów. Każdy lekko rozbić palcami i zwinąć zaczynając od dłuższego boku, końce wsunąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i poczekać ok. 30 minut, aby urosły. Posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Cudowne! Przepis zapisany, rogale będą robione 🙂
Jakie mają ładne kształty. I to puszyste ciasto przed upieczeniem..
Dziękuję 🙂
Wyglądają po prostu IDEALNIE, jak z najlepszej piekarni! 🙂
Piękne – Robię! 🙂
Dziękuję 🙂 A ja robię brownie podwójnie czekoladowe z Twojego przepisu 😀