Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 700 g
  • drożdże instant, 15 g
  • letnie mleko, 300 ml
  • jajko, 1 szt.
  • żółtko, 1 szt.
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
  • olej, 100 ml
  • białko do posmarowania

Nadzienie:

  • twaróg, 400 g
  • żółtko, 2 szt.
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy. Całość połączyć. Wyrabiać przez 10-15  minut ręcznie lub 5-10 minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie: przecisnąć ser przez praskę, wymieszać z żółtkami i cukrem.
  3. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek. Następnie górną część ponacinać nożem, a na dolną nałożyć po 2-3 łyżeczki farszu. Zwinąć w rulon, zaczynając od strony z serem. Formować rogale i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły. Posmarować rozbełtanym białkiem.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i nagrzać do 180 stopni. Rogale piec przez 20-25 minut.
  5. Posypać cukrem pudrem.