Do przygotowania risotto potrzebna jest odpowiednia odmiana ryżu, która dobrze wchłania płyny i uwalnia skrobię podczas gotowania. Bez problemu znajdziecie ją w każdym sklepie. Bardzo ważne jest, aby bulion wlewać stopniowo, łyżka po łyżce. I czekać, aż płyny się wchłoną. Patelnię należy ustawić na najmniejszym palniku, a ogień zmniejszyć do minimum. Risotto musi mieć odpowiednią konsystencję – delikatną i kremową. Wystarczy odrobina cierpliwości, a wszystko pójdzie ok 🙂
Składniki
- masło, 3-4 łyżki
- szalotka, 1 szt.
- suszony tymianek, 1 łyżeczka
- kurki, 100 g
- ryż do risotto, 100 g
- białe wino wytrawne, 100 ml
- bulion, 500-700 ml
- posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
- tarty parmezan, 20 g
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Na 1 łyżce masła zeszklić szalotkę pokrojoną w piórka. Dodać tymianek. W miedzyczasie opłukać kurki, osuszyć i pokroić z grubsza. Dodać do cebuli, chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać masła. Wsypać ryż. Całość wymieszać.
- Po minucie wlać wino. Kiedy się zredukuje, zmniejszyć ogień do minimum. Stopniowo, po 1 łyżce wazówce wlewać ciepły bulion. Do momentu, aż ryż będzie miękki. Cały proces powinien trwać około 20 minut.
- Patelnię ściągnąć z ognia. Dodać 2 łyżki masła, parmezan i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Chwilę mieszać do połączenia składników. Przełożyć na talerz.