Do przygotowania risotto potrzebna jest odpowiednia odmiana ryżu, która dobrze wchłania płyny i uwalnia skrobię podczas gotowania. Bez problemu znajdziecie ją w każdym sklepie. Bardzo ważne jest, aby bulion wlewać stopniowo, łyżka po łyżce. I czekać, aż płyny się wchłoną. Patelnię należy ustawić na najmniejszym palniku, a ogień zmniejszyć do minimum. Risotto musi mieć odpowiednią konsystencję – delikatną i kremową. Wystarczy odrobina cierpliwości, a wszystko pójdzie ok 🙂

Składniki

  • masło, 3-4 łyżki
  • szalotka, 1 szt.
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • kurki, 100 g
  • ryż do risotto, 100 g
  • białe wino wytrawne, 100 ml
  • bulion, 500-700 ml
  • posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
  • tarty parmezan, 20 g
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na 1 łyżce masła zeszklić szalotkę pokrojoną w piórka. Dodać tymianek. W miedzyczasie opłukać kurki, osuszyć i pokroić z grubsza. Dodać do cebuli, chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać masła. Wsypać ryż. Całość wymieszać.
  2. Po minucie wlać wino. Kiedy się zredukuje, zmniejszyć ogień do minimum. Stopniowo, po 1 łyżce wazówce wlewać ciepły bulion. Do momentu, aż ryż będzie miękki. Cały proces powinien trwać około 20 minut.
  3. Patelnię ściągnąć z ognia. Dodać 2 łyżki masła, parmezan i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Chwilę mieszać do połączenia składników. Przełożyć na talerz.