SKŁADNIKI / 2 porcje


rigatoni lub inny gruby makaron, 200 g

filet z kurczaka, 150 g

sól, pieprz

pestki dyni, 1 łyżka

dynia, 250 g

cebula, 1 mała

czosnek, 2 ząbki

suszone pomidory, 6 szt.

suszone chili, 1 szt.

śmietana kremówka, 150 ml

grana padano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w kosteczkę. Przyprawić solą i pierzem. Wlać 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, wymieszać i ostawić na 30 minut.

Na suchej patelni zarumienić pestki dyni. Następnie z grubsza posiekać.

Dynię pokroić w kostkę. Chwilę smażyć na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż dynia zmięknie. Przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni przesmażyć kurczaka. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i rozrobione chili. Następnie dorzucić dynię. Chwilę razem dusić.

Wlać kremówkę. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Wsypać makron i wymieszać. Przełożyć na talerze. Pastę podawać posypaną świeżo mielonym czarnym pieprzem. prażonymi pestkami dyni i tartym grana padano.