SKŁADNIKI / 1 porcja


rigatoni, 70 g

zielony groszek mrożony, 60 g

płatki migdałów, 1 łyżka

oliwa z oliwek

szalotka, 1/2 szt.

czosnek, 1 ząbek

tarta skórka z cytryny, 1 łyżeczka

szynka parmeńska, 30 g

śmietana kremówka 30%, 100 ml

ser kozi twardy, 30 g

sól, pieprz

świeża mięta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać groszek. Kiedy delikatnie zmięknie odcedzić całość, ale nie przelewać zimną wodą. Wcześniej odlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałów. Przełożyć na talerzyk i odstawić.

Na tej samej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać skórkę z cytryny. Po chwili wrzucić z grubsza pokrojoną szynkę. Kiedy będzie bardzo delikatnie zarumieniona wlać kremówkę wymieszaną z tartym kozim serem.

Po chwili ser powinien się rozpuścić, a kremówka zgęstnieć, tworząc gładki sos. W razie potrzeby można go rozrzedzić wodą z gotowania makaronu. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wtedy można wrzucić makaron z groszkiem. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze minutę.

Pastę przełożyć na talerz. Posypać skórką z cytryny, odrobiną sera koziego, migdałami i listkami mięty.