SKŁADNIKI / 2 porcje


RYBA


filety z dorsza, ok 220 g

sól, pieprz

sok z cytryny

oliwa z oliwek, 1 łyżka

masło, 1 łyżka

czosnek, 1 ząbek

skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka

natka pietruszki, kilka gałązek


MAKARON


rigatoni, 140 g

oliwa z oliwek

szalotka, 1 mała

czosnek, 2 ząbki

suszona papryczka chili, 1 szt.

skórka z otarta z cytryny, 1 łyżeczka

pomidorki rzymskie, 200 g

natka pietruszki, 1/2 pęczka

grana padano do posypania makaronu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Dorsza przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny. Oliwę rozgrzać z masłem na patelni. Wrzucić rozgnieciony czosnek, skórkę z cytryny i natkę. Zmniejszyć ogień. Następnie usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor.

W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.

Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka szalotkę, dodać czosnek i skórkę z cytryny. Chwilę dusić. Następnie wrzucić poprzekrawane na pół pomidorki. Kiedy lekko zmiękną, wlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i dodać sam makaron. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

Na koniec całość wymieszać z pokrojonym w paski dorszem. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i pozostałą natką pietruszki oraz skórką z cytryny.