Penne w sosie brokułowym

penne z sosem brokułkowym

Składniki

  • makaron penne, około 1 szklanki
  • brokuły, 1 mała główka
  • serek mascarpone, 125 gram
  • jogurt naturalny, 4 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, biały pieprz
  • orzechy laskowe, 6 sztuk
  • oliwa do smażenia, 2 łyżki
  • paremzan do posypania

Sposób przygotowania

  1. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Brokuły podzielić na różki i blanszować. Odsączyć z wody i posiekać. Serek wymieszać z jogurtem. Przyprawić solą i białym pieprzem.
  2. Na oliwie zarumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucić brokuły i orzechy, chwilę podgrzewać. Zmniejszyć ogień do minimum (można nawet chwilę zaczekać aż warzywa trochę przestygną). Dodać mieszankę serka i jogurtu, zamieszać. Dołożyć makaron. Całość połączyć. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *