Składniki
- szalotka, 2 małe
- czosnek, 3 ząbki
- oliwa do smażenia
- suszona mięta, 2 łyżeczki
- suszone oregano, 2 łyżeczki
- chili w płatkach, 1/2 łyżeczki
- mielona jagnięcina, 400 g
- sól, pieprz
- pomidory w puszce, 800 g
- sos Worcestershire, 3 łyżeczki
- ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
- świeża bazylia, 1/2 doniczki
- makaron, 200 g
Sposób przygotowania
- Szalotkę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Wsypać miętę, oregano i chili. Po minucie dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Kiedy jagnięcina ładnie się zarumieni wlać pomidory, sos i ocet. Gotować około 20-30 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię.
- W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pastę wymieszać w mięsem i sosem. Przełożyć na talerze.
Przepis pochodzi z książki Nigellii Lawson “Nigellissima”.
Aż ślinka cieknie na widok takiego obiadku 🙂
Dobre, podałem z ryżem, dzięki za przepis–Krzysztof mistrz patelni ?
Cieszę się, że smakowało 🙂