SKŁADNIKI / 4-6 porcji


jajka, 2 duże

sól, szczypta

cukier, 25 g

drożdże instant, 7 g

letnie mleko, 250 ml

mąka pszenna, 340 g

rabarbar, 2 łodygi

olej do smażenia


DO PODANIA


śmietana 18 %

cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Jajka zmiksować z solą, cukrem i drożdżami. Na przemian dodawać mleko i mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję bez grudek.

Rabarbar obrać i pokroić 1-centymetrowe plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości masy.

Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu. Zmniejszyć ogień do minimum. Nakładać po jednej dużej łyżce ciasta na 1 placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać ze śmietaną i cukrem pudrem.