Pyry z gzikiem

pyry z gzikiem

W takie upalne dni jak dzisiejszy nie chce się gotować. Najlepiej sprawdzają się szybkie w przygotowaniu dania – takie jak gzik i pyry. Czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z odpowiednio przyprawionym twarogiem. Zestawienie to pochodzi z kuchni wielkopolskiej. Przyznam, że jako mieszkanka Krakowa, pochodząca z centrum Polski nie znałam tej potrawy. Czego żałuję, bo jest proste i pyszne.

Składniki
młode ziemniaki, 300 gram
twaróg, 150 gram
jogurt grecki, 3 łyżki
szczypiorek, 1 pęczek
rzodkiewka, 2-4 sztuki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.

2. Serek wymieszać z jogurtem i drobno pokrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Gzik ułożyć na przekrojonych na pół ziemniakach. Całość skropić oliwą.

One thought on “Pyry z gzikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *