Pyry z gzikiem to danie kuchni wielkopolskiej. Połączenie ziemniaków gotowanych w mundurkach z twarogiem z dodatkiem cebuli, rzodkiewek i szczypiorku, sprawdzi się zarówno jako samodzielna potrawa jaki i dodatek do mięsa. Myślę, że do dań z grilla będą doskonałe 🙂


SKŁADNIKI / 2 porcje


młode ziemniaki, 500 g

twaróg, 200 gram

śmietana 18% lub jogurt naturalny, 5 łyżek

cebula, 1/2 szt.

rzodkiewka, 4 szt.

szczypiorek, 1/2 pęczka

sól, pieprz

oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Ser wymieszać z jogurtem i drobno pokrojoną cebulą, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Gzik ułożyć na lekko zgniecionych ziemniakach. Całość skropić oliwą.