Składniki
- mleko, 250 ml
- masło, 110 g
- cukier, 4 g
- sól, 6 g
- jajka, 2 sztuki
- suche drożdże, 12 g
- mąka pszenna, 600 g
Do smarowania bułek: jajko + 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąki. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Ostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu w 1-centymetrowych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Kiedy zaczną się stykać posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół).
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Wyszły jak ze sklepu, piękne wykonanie i piękne zdjęcie.
Cudnie smakują, pięknie pachną i są mega puszyste