Puszyste bułki pszenne

IMG_6607 1

Składniki

  • mleko, 250 ml
  • masło, 110 g
  • cukier, 4 g
  • sól, 6 g
  • jajka, 2 sztuki
  • suche drożdże, 12 g
  • mąka pszenna, 600 g

Do smarowania bułek: jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąki. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Ostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu w 1-centymetrowych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  3. Kiedy zaczną się stykać posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół).

IMG_6598 1

IMG_6610 1

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

One thought on “Puszyste bułki pszenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *