Pulpeciki w sosie pomidorowym

Prosty i dość szybki obiad. Sos jest mocno pomidorowy, a pulpeciki dzięki dodaniu kaszy manny nie rozpadają się podczas gotowania. Najlepiej smakują z domowym makaronem, ale oczywiście można ułatwić sobie życie używając gotowego lub ryżu.

Składniki
Sos:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
olej, 2 łyżki
pomidory w puszcze, 2 puszki
miód, 3 łyżeczki
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek

Pulpety:
mięso mielone indycze, 500 gram
jajko, 1 sztuka
kasza manna, 3 łyżki
starty ser zółty, 3 łyżki
sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać pomidory i tyle samo wody. Przyprawić. Gotować przez 15 minut, następnie zmiksować.

2. Połączyć wszystkie składniki na pulpety i formować nieduże kuleczki. Wrzucać delikatnie do sosu. Gotować jeszcze 20-30 minut, aż mięso się zetnie.

3 thoughts on “Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *