Pomyślałam, że przed Świętami przydałby się przepis na polewę czekoladową do ozdabiania ciast i pierniczków. Ta jest idealna. Nie rozwarstwia się i można ją kilkakrotnie podgrzewać, gdy za bardzo stwardnieje. Wystarczy dolać łyżeczkę mleka.
Składniki
- masło, 100 gram
- mleko, 6-8 łyżek*
- cukier puder, 6 łyżek
- kakao, 4 łyżki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać i mieszać (od czasu do czasu) do momentu, aż masło się rozpuści, wszystkie produkty się połączą, a polewa zacznie bulgotać. Garnek ściągnąć z ognia. Zacząć ozdabianie wypieku kiedy polewa lekko wystygnie.
* na początek można dodać tylko 6 łyżek mleka, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta należy wlać pozostałe mleko. Pamiętajcie, że polewa w miarę stygnięcia gęstnieje.
i nic więcej nie potrzebuję do szczęścia!
najlepsza polewa, prosta do zrobienia i nie potrzeba żadnych kupnych chemikaliów!
Podobną polewę robię do klusek na parze. Wszyscy za nią przepadamy. Pozdrawiam:)
Nigdy nie jadłam klusek na parze z polewą. Muszą być pyszne 🙂