Placki, jakie są, każdy widzi. Nie będę się nad nimi rozpisywać, ale tak sobie pomyślałam: kimże jestem, aby wypisywać tutaj, ile porcji wyjdzie ze wskazanej ilości składników? Bo może dla kogoś to 4 porcje albo tylko pół porcji. Dlatego dopiszę jeszcze, że z podanych składaków usmażyłam 8 małych placków. Tak chyba będzie bezpieczniej 😉

Jeszcze mi się przypomniało. Taka mała wskazówka: jeśli nie jesteście pewni, czy dobrze doprawiliście ciasto, usmażcie najpierw jeden placuszek – taki malutki 😉 Skosztujcie i w razie potrzeby doprawcie ponownie masę ziemniaczaną.


SKŁADNIKI / 2 porcje


ziemniaki, 400 g

marchewka, 100 g

koperek, 1/2 pęczka

cebula, 1 mała

sól, pieprz

jajko, 1 duże

mąka pszenna, 4 łyżki

olej do smażenia


DO PODANIA


jogurt naturalny lub śmietana

koperek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ziemniaki i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Koperek i cebulę drobno posiekać. Dodać do pozostałych warzyw. Przyprawić solą i pieprzem – nie żałować! Wbić jajko i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać.

Olej wlać na patelnię. Dobrze rozgrzać. Nakładać porcje ciasta – 1 drewniana łyżka na 1 placek. Smażyć z obu stron za złoto-brązowy kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podawać z jogurtem i koperkiem.