Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to nic innego jak placki ziemniaczane podawane z gęstym gulaszem mięsnym i kwaśną śmietaną. Gulasz jest oczywiście z dodatkiem dużej ilości papryki. Zarówno tej świeżej jak i sproszkowanej. To właśnie papryka jest głównym składnikiem kuchni węgierskiej.

Składniki
Na placki:
ziemniaki, 2 kilogramy
jajka, 2 sztuki
mąka pszenna, 1 ? 1,5 szklanki
marchewka, 2 duże
sól, pieprz
olej do smażenia

Na gulasz:
karkówka, 1 kilogram
mąka, kilka łyżek
papryka czerwona, 2 sztuki
pasta paprykowa pikantna Ajvar, 1 mały słoiczek
sól. pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, zioła prowansalskie
woda
olej do smażenia

Dodatkowo: kwaśna śmietana, kilka łyżek

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na papkę. Ja użyłam blendera i je po prostu zmiksowałam. Wbić jajka. Dodać startą marchewkę, mąkę oraz przyprawy, wymieszać. Smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor.

2. Karkówkę pokroić w kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawić pieprzem, paprykami i ziołami. Obtoczyć w mące smażyć na dużym ogniu. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać wodą tak aby całe mięso było przykryte. Dodać pastę i przyprawy (oprócz soli). Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Następnie dorzucić paprykę pokrojona w paseczki. Jeśli będzie taka potrzeba ponownie przyprawić, tym razem używając soli. Gotować kolejne pół godziny. Zaklepać mąką wymieszaną z wodą i 3 łyżkami sosu.

3. Placki podawać polane sosem z kleksem śmietany.

One thought on “Placki po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *