Placki po węgiersku to nic innego jak placki ziemniaczane podawane z gęstym gulaszem mięsnym i kwaśną śmietaną. Gulasz jest oczywiście z dodatkiem dużej ilości papryki. Zarówno tej świeżej jak i sproszkowanej. To właśnie papryka jest głównym składnikiem kuchni węgierskiej. Ja wolę piec małe placuszki – są bardziej chrupiące. Ale jeśli macie ochotę, możecie zrobić to tradycyjne, czyli upiec jeden duży placek, polać go sosem, a następnie złożyć na pół.
SKŁADNIKI / 4 porcje
GULASZ
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
olej do smażenia
papryka czerwona, 2 strąki
karkówka, 500 g
sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka ostra
mąka pszenna, kilka łyżek
wino czerwone wytrawne, 75 ml
bulion, 500 ml
liście laurowe, 2 szt.
pass
passata pomidorowa, 150 ml
placki wg tego przepisu, podwójna porcja
DO PODANIA
kwaśna śmietana
koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w paseczki, a karkówkę w grubą kostkę.
Mięso przyprawić solą, pieprzem i sproszkowanymi paprykami. Obtoczyć w mące.
Na oliwie zeszklić połowę cebuli i czosnku. Dodać paprykę. Chwilę smażyć, a następnie przełożyć na talerz.
W tym samym garnku zeszklić pozostałą cebulę i czosnek. Dodać karkówkę. Szybko zarumienić na ostrym ogniu. Wlać wino. Kiedy odparuje, wlać bulion (lub rosół). Zmniejszyć ogień. Przyprawić (sól i pieprz do smaku, papryki – każdej po 2 łyżeczki) i dodać liście laurowe. Gotować około godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Wlać passatę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać paprykę. Całość gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
Przygotować plaski – link do przepisu podaję obok. Placki podawać polane sosem z kleksem śmietany i drobno posikanym koperkiem.