Placki po węgiersku to nic innego jak placki ziemniaczane podawane z gęstym gulaszem mięsnym i kwaśną śmietaną. Gulasz jest oczywiście z dodatkiem dużej ilości papryki. Zarówno tej świeżej jak i sproszkowanej. To właśnie papryka jest głównym składnikiem kuchni węgierskiej. Ja wolę piec małe placuszki – są bardziej chrupiące. Ale jeśli macie ochotę, możecie zrobić to tradycyjne, czyli upiec jeden duży placek, polać go sosem, a następnie złożyć na pół.


SKŁADNIKI / 4 porcje


GULASZ


cebula, 1 szt.

czosnek, 2 ząbki

olej do smażenia

papryka czerwona, 2 strąki

karkówka, 500 g

sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka ostra

mąka pszenna, kilka łyżek

wino czerwone wytrawne, 75 ml

bulion, 500 ml

liście laurowe, 2 szt.

pass

passata pomidorowa, 150 ml


placki wg tego przepisu, podwójna porcja


DO PODANIA


kwaśna śmietana

koperek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w paseczki, a karkówkę w grubą kostkę.

Mięso przyprawić solą, pieprzem i sproszkowanymi paprykami. Obtoczyć w mące.

Na oliwie zeszklić połowę cebuli i czosnku. Dodać paprykę. Chwilę smażyć, a następnie przełożyć na talerz.

W tym samym garnku zeszklić pozostałą cebulę i czosnek. Dodać karkówkę. Szybko zarumienić na ostrym ogniu. Wlać wino. Kiedy odparuje, wlać bulion (lub rosół). Zmniejszyć ogień. Przyprawić (sól i pieprz do smaku, papryki – każdej po 2 łyżeczki) i dodać liście laurowe. Gotować około godziny pod przykryciem na małym ogniu.

Wlać passatę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać paprykę. Całość gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby ponownie przyprawić.

Przygotować plaski – link do przepisu podaję obok. Placki podawać polane sosem z kleksem śmietany i drobno posikanym koperkiem.