Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Placki nie zawierają ani grama cukru, a mimo to są słodkie. To dzięki jabłku, które jest dodane do ciasta. Proponuję podawać je z jogurtem i owocami. Ale oczywiście możecie wybrać inne dodatki 🙂

SKŁADNIKI / 2 porcje


starte jabłko, 120 g

płatki owsiane, 30 g

mleko, 30 ml

mąka tortowa, 20 g

proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki

jajka, 2 szt.


DO PODANIA


jogurt naturalny

owoce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Jabłko starte na grubych oczkach tarki wymieszać z płatkami, mlekiem, mąką, proszkiem i żółtkami jaj. Odstawić na 20 minut, aby płatki zmiękły.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Jeśli macie patelnię dobrej jakości, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. W innym przypadku, radziłabym użyć niewielkiej ilości masła.

Podawać z jogurtem i owocami.