
MARGHERITA NA CIEŚCIE Z SEMOLINY
Mam wiele kulinarnych postanowień noworocznych. Sporo wyzwań przede mną. Jednym z nich było przetestowanie ciasta na pizzę na semolinie. Wyszło boskie. Cieniutkie i bardzo chrupiące. […]
Mam wiele kulinarnych postanowień noworocznych. Sporo wyzwań przede mną. Jednym z nich było przetestowanie ciasta na pizzę na semolinie. Wyszło boskie. Cieniutkie i bardzo chrupiące. […]
Postanowiłam sprawdzić, czy mój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, sprawdzi się również, jeśli ciasto nie będzie wyrastało przez 24 h w lodówce. Udało się! […]
Mini calzone sprawdzą się jako danie główne jaki i przekąska. Świetnie smakują z dobrą oliwą z oliwek. SKŁADNIKI / 4-6 porcji CIASTO: mąka pszenna, 600 […]
Składniki Ciasto: letnia woda, 350 ml sól morska, 5 g drożdże instant, 4 g mąka pszenna typ 00, 500 g oliwa do smarowania ciasta Sos […]
Neapolitańskie ciasto, w przeciwieństwie do tych które robiłam poprzednio, różni się kolejnością dodawania składników. Najpierw do misy wlewana jest woda, a dopiero później dodawane są […]
Zawsze robię pizzę na cienkim spodzie. Taką też zamawiam w restauracjach. Tym razem miałam ochotę na grube ciacho, a jak grube ciacho to pizza sycylijska. […]
Składniki Ciasto: mąka pszenna, 465 g drożdże instant, 5 g sól, 10 g cukier, 10 g letnia woda, 300 ml oliwa z oliwek, 2 łyżki […]
Wypróbowałam nowy przepis na ciasto do pizzy, które wyrasta całą dobę w lodówce. Może tak leżakować nawet 4 dni. Nie wyrabia się go za długo […]
Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisu Diane Holuigue pochodzącego z “Księgi smaków Prowansji”. Spód […]
Calzone to danie kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy złożonej na pół. Można je nadziewać różnymi farszami. Ważne, aby nie były zbyt wilgotne. Ja wybrałam mięsny z […]