Pizza Grecka

Pora wypróbować nowy przepis na ciasto do pizzy. Wyrasta ono w lodówce całą dobę. Tak leżakować może nawet przez okres czterech dni. Jego wyrobienie nie zajmuje dużo czasu. Ciasta się nie wałkuje. Należy na jedynie rozciągnąć na pięściach złożonych. To ciasto jest niesamowicie elastyczne. Polecamy wypróbować ten przepis, a będziemy pod ogromnym wrażeniem. Pizza grecka jest przepyszna. 

Jakich składników potrzebujemy?

Na ciasto:

  • 465 gramów mąki pszennej,
  • 5 gramów drożdży instant, 
  • 10 gramów soli,
  • 10 gramów cukru,
  • 300 mililitrów letniej wody,
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek. 

Na sos pomidorowy:

  • Oliwa do smażenia,
  • 200 gramów wody,
  • 400 gramów pomidorów w puszce, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • Czerwona cebula,
  • Bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka. 

Na dodatki:

  • 15 gramów fety,
  • 15 sztuk oliwek,
  • 24-30 sztuk pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych,
  • 200 gramów mozzarelli. 

Jak zrobić pizzę grecką? 

Aby powstała przepyszna grecka pizza, to musimy poznać wszelkie tajniki przepisu. Poznaj pizza grecka przepis.

  1. Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć. Ciasto wyrabiamy przez około dziesięć minut. Ciasto podzielimy na trzy części. Każdą uformuj w kulkę i posmaruj dokładnie oliwą. Przełóżmy całość do dużego naczynia. Przykrywamy szczelnie aluminiową folią i na okres dwudziestu czterech godzin włóżmy pakunek do lodówki.
  2. Po upływie dwudziestu czterech godzin wyciągnijmy miskę z ciastem z lodówki. Każda część powinna zostać wyciągnięcia i uformowana delikatnie w kulę. Tego ciasta już nie wyrabiamy. Później przekładamy znów do miski i przykrywamy folią. Ciasto należy pozostawić w ciepłym miejscu na okres 2,5 godzin, aż do kolejnego wzrostu. 
  3. W tym samym czasie przygotowujemy już sos. Na oliwie należy przesmażyć czosnek posiekany oraz cebulkę. Przyprawy to do smaku. Do puszki wlewamy wodę, a później jej zawartość przelewamy do sosu. Przyprawy całość do smaku. Gotujmy przez około trzydzieści minut pod przykryciem bezpośrednio na wolnym ogniu. Całość miksujemy. 
  4. Każdą porcję przygotowanego ciasta należy obtoczyć w mące. Później całość delikatnie rozciągnijmy. Nie wałkujmy. Ciasto należy ułożyć na pięściach zaciśniętych i obracajmy delikatnie. Rozciągnijmy je do krążka o średnicy dwudziestu pięciu centymetrów. Następnie przełóżmy na łopatkę, czy też deskę do krojenia, którą wcześniej obsypmy mąką. 
  5. Całość posmarujmy przygotowanym sosem. Następnie posypmy mozzarellą. Ułóżmy pomidorki poprzekrawane na pół, jak i oliwki, które są pokrojowe w plasterki. Dodajmy koniecznie fetę, która jest pokrojona w kostkę. 
  6. Pieczmy przez około osiem do dwunastu minut. Postępujmy identycznie z dwoma pozostałymi porcjami. 

Smacznego!