Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 465 g
- drożdże instant, 5 g
- sól, 10 g
- cukier, 10 g
- letnia woda, 300 ml
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
Sos pomidorowy:
- cebula czerwona, 1 sztuka
- czosnek, 3 ząbki
- pomidory w puszce, 400 g
- woda, 200 g
- sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
- oliwa do smażenia
Dodatki:
- mozzarella, 200 g
- cheddar, 200 g
- toskańskie salami z truflami, 15 plastrów
- pomidory, 2 małe
- czerwona cebula, 1 większa
- pecorino, 100 g
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulę i posmarować oliwą. Przełożyć do dużego naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.
- Wyciągnąć miskę z ciastem z lodówki. Każdą część wyciągnąć i delikatnie uformować w kulę, ale nie wyrabiać. Z powrotem przełożyć do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do ponownego rozrostu.
- W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
- Piekarnik razem z blaszką czy kamieniem rozgrzać do 250 stopni i ustawić na funkcję góra-dół.
- Każdą porcję ciasta obtoczyć w mące. Następnie delikatnie rozciągnąć. Nie wałkować! Ciasto ułożyć na zaciśniętych pięściach i delikatnie obracać, rozciągając je do krążka o średnicy ok. 25 cm. Przełożyć na łopatkę lub dużą deskę do krojenia obsypaną mąką.
- Posmarować sosem. Posypać tartą mozzarellą i cheddarem. Ułożyć salami, pomidory i cebulę pokrojone w plasterki. Na koniec posypać pecorino.
- Piec przez 8-12 minut. Tak samo postępować z 2 pozostałymi porcjami ciasta.
Bardzo smakowita!
mmmmm, ale wygląda apetycznie, od razu zgłodniałam 🙂
Świetna pizza!