Pizza z salami

pizza z salami 1

Pamiętam swoją pierwszą pizzę. Sparzyłam drożdże. Ciasto wyszło tak twarde, że nie dało jej się pokroić. Nie wspominając o jedzeniu. Dopiero na drugi dzień, kiedy nasiąknęła sokami z dodatków nadawała się do spożycia. Teraz już nie muszę czekać 24 godzin. Od razu po upieczeniu można ją jeść!

Składniki
Ciasto:

  • świeże drożdże, 20 g
  • ciepła woda, 3/4 szklanki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 300 g
  • oliwa, 2 łyżki
  • sól, 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:

  • pomidory w puszcze, 400 g
  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 4 ząbki
  • miód, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa do smażenia

Dodatki:

  • salami, 8 plastrów
  • papryka, 1/2 sztuki
  • cebula czerwona, 1/2 sztuki
  • ser żółty, 10-15 g

Sposób przygotowania
1. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Woda nie może być zbyt gorąca, bo sparzycie drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

2. Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut.

3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, cienką warstwę sera zółtego, salami, paprykę, cebulę. Piec przez 7 minut, wyciągnąć i posypać serem żółtym, zapiekać kolejne 5 minut.

5 thoughts on “Pizza z salami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *