Pizza z pieczoną papryką chorizo i ricottaJakich składników potrzebujemy?

Na ciasto:

  • 350 mililitrów wody,
  • 5 gramów soli morskiej,
  • 4 gramów drożdży instant,
  • 500 gramów mąki pszennej typu 00,
  • Oliwa do posmarowania ciasta.

Na sos pomidorowy:

  • 2 ząbki czosnku,
  • Oliwa do smażenia,
  • ½ chili,
  • ½ pęczka bazylii,
  • 400 gramów pomidorów w puszce,
  • Pieprz, sól.

Dodatki:

  • Świeże zioła,
  • 200 gramów ricotty,
  • 1 i ½ papryki,
  • Kilka plastrów chorizo, 
  • 2 kulki mozzarelli. 

Jak powinna zostać przygotowana pizza z ricottą?

  1. Do misy należy wlać wodę, dodać garść mąki, sól oraz drożdże. Wymieszajmy i odczekajmy około dwie minut. Wsypmy pozostałą mąkę. Całość należy miksować hakiem do drożdżowego ciasta, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyrabiajmy kolejne dziesięć minut. Przykryjmy całość ściereczkę i odstawmy na około godzinę do podwojenia swojej objętości. Ciasto podzielmy na trzy części i posmarujmy oliwą. Później przekładamy do miseczek. Należy je przykryć szczelnie folią spożywczą. Do lodówki stawiamy na około dwadzieścia cztery godziny. 
  2. Zanim powstanie pizza z ricottą należy przygotowywać sos. Rozgrzejmy oliwę. Na małym ogromny zarumieńmy czosnek, który jest pokrojony w pasterki oraz chili. Wlejmy pomidory. Puszkę opłuczmy wodą i dodajmy do całej reszty. Całość gotujmy przez piętnaście minut. Następnie całość zmiksujmy.
  3. Gniazda z papryk należy usunąć oraz przekroić na ćwiartki. Piekarnik rozgrzejmy do 200 stopni i ustawmy na grillową funkcję. Pieczmy przez dwadzieścia minut aż do momentu, gdy skórka się zrobi czarna. Następnie przełóżmy do pojemniczka zamykanego. Kiedy warzywa w całości wystygną, to ściągnijmy skórkę. 
  4. Blaszkę wystawmy na półkę środkową. Piekarnik ustawmy na funkcję góra i dół oraz rozgrzejmy do 250 stopni. Blat powinniśmy posypać mąką. Przełóżmy delikatnie ciasto i rozciągnijmy w ten sposób, aby boki były zdecydowanie grubsze od środka. Możemy także je formować na pięściach, obracając bardzo ostrożnie. Ciasto posmarujmy sosem. Na wierzchu układajmy kolejno kawałki przepysznej mozzarelli, paprykę pokrojoną, chorizo, a także ricottę. 
  5. W ten sposób przygotowaną pizzę przełóżmy na blaszkę. Czas pieczenia to między siedem a dziewięć minut. Po upieczeniu posypmy całość świeżymi ziołami. 

Możemy pokusić się o inne wersje (zgodnie z naszym gustem kulinarnym). Może to być pizza z ricottą i suszonymi pomidorami, czy też pizza z pieczoną papryką. 

W pizzy najważniejsze jest samo ciasto!

Życzymy smacznego!