Pizza z pesto paprykowym

Składniki
Ciasto:
suche drożdże, 10 gram
ciepła woda, 3/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 300 g
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczka

Farsz:
pesto paprykowe, 6 łyżek
mozzarella, 1 duża kulka
szynka dojrzewająca (parmeńska, serrano), 4 plastry
papryka czerwona, 1/4 sztuki
pomidorki koktajlowe, 6 sztuk
cebula czerwona, 1/2 sztuki

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem.  Na ciasto nałożyć pesto i równomiernie rozsmarować. Połowę mozzarelli zetrzeć na tartce i rozsypać po pizzy. Ułożyć szynkę podzieloną na mniejsze części, paprykę pokrojoną w paseczki, pomidorki w ćwiartki i cebulę w piórka. Na koniec położyć resztę mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry.

3. Piec przez 7-10 minut. Podawać z sosem czosnkowym i pesto paprykowym.

One thought on “Pizza z pesto paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *