Pizza z pesto, brokułami i serem pleśniowym

Wegetariańska pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Zdecydowanie dominował w niej brokuł i intensywny smak sera pleśniowego. Użyłam rokpol blue, możecie zastąpić go lazurem. Ma łagodniejszy smak. Podałam ją z sosem czosnkowym i pesto. Jeśli koniecznie chcecie dodać do niej mięso to myślę, że najbardziej będzie pasował kurczak.

Składniki
Ciasto:
suche drożdże, 5 gram
ciepła woda, około 75 mililitrów
cukier, 1/2 łyżeczki
mąka pszenna, 150 gram
oliwa, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżeczki

Dodatki:
pesto, 3 łyżeczki
mozzarella, około 100 gram
papryka zielona, 1/2 malej
brokuły, 1/2 małego
szalotka, 1 sztuka
ser pleśniowy, 80 gram

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Posmarować pesto. Nakładać kolejno startą mozzarellę, paprykę pokrojoną w plastry, kawałki zblanszowanego brokuła, szalotkę posiekaną w piórka, pokruszony ser pleśniowy i ponownie mozzarellę. Piec przez 10-15 minut.

One thought on “Pizza z pesto, brokułami i serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *