Postanowiłam sprawdzić, czy mój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, sprawdzi się również, jeśli ciasto nie będzie wyrastało przez 24 h w lodówce. Udało się! Zwiększyłam tylko ilość drożdży. Ogólnie zrobiłam ciasto tylko z połowy porcji – poniższa ilość składników jest wystarczająca na 2 małe pizze (średnica około 20 cm).


SKŁADNIKI / 2 porcje


CIASTO


letnia woda, 175 ml

sól morska, 3 g

drożdże instant, 4 g

mąka pszenna typ 00, 250 g

oliwa do smarowania ciasta


DODATKI


sos pomidorowy, kilka łyżek

mozzarella, 1 kulka

pomidory, różne rodzaje

pesto, kilka łyżeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Do misy wlać wodę, dodać sól, drożdże i garść mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą mąkę. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 h do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i pesto. Linki do przepisów znajdują się obok w liście składników 🙂

Następnie ciasto podzielić na 2 części, posmarować oliwą i odstawić na chwilę.

Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem. Na wierzchu układać kawałki poszarpanej mozzarelli i plastry pomidorów.

Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą łopatki. Wcześniej blaszkę można posypać bułką tartą – spód będzie chrupiący. Piec przez 7-9 minut. Po upieczeniu dodać pesto i świeżą bazylię.