Pizza caprese

Bezapelacyjnie najlepsza pizza jaką jadłam. Fajne połączenie smaków. Ciasto cienkie i mega chrupiące. Sos pomidorowy można zastąpić ketchupem, ale moim zdaniem warto poświecić trochę czasu, bo jest naprawdę pyszny. Wu jej nie ruszył. Z lekkim niedowierzaniem, a nawet obrzydzeniem patrzył jak przygotowuję pizzę wegetariańską. Może później spróbuje, bo jego pizzy został już tylko jeden mały kawałek.

Składniki
Ciasto:
świeże drożdże, 20 gram
ciepła woda, 3/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 300 g
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:
pomidory w puszcze, 1 puszka
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
miód, 1 łyżeczka
sól, pieprz, oregano, bazylia
oliwa do smażenia

Dodatki:
mozzarella, 1 kulka
śmietana (12%), 200 gram
pomidory koktajlowe
cebula czerwona
sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia

Sposób przygotowania
1. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Aby przyśpieszyć ten proces miskę z ciastem owijam w koc.

2. Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 15 minut. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, mozzarellę ze śmietaną, pomidorki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać suszonym oregano. Piec przez 15 minut. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *