Piwoszki

Mój ulubiony sposób podawania polędwiczek. Delikatne mięso otoczone złocistym ciastem naleśnikowym z dodatkiem piwa. Szybkie i proste w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami pieczonym w piekarniku z czosnkiem i zieloną fasolką szparagową.

Składniki
polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka
jasne piwo, 0,5 szklanki
jajko, 1 sztuka
mąka pszenna, 1 czubata szklanka
olej, 1 łyżka
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Z piwa, jajka, oleju i mąki zrobić ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić palcami. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.

3. Każdy plaster mięsa obtoczyć w cieście. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

One thought on “Piwoszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *