Składniki
Farsz:
- mix grzybów suszonych, 10 g
- fasola biała drobna, 50 g
- masło, 2 łyżki
- cebula, 1 szt.
- marchewka, 1 szt.
- biała kapusta, 1/4 główki
- biały ocet winny, 1 łyżka
- woda, 1 szklanka
- sól, pieprz
- jajko, 1 szt.
- bułka tarta, 1 łyżka
Ciasto:
- mąka pszenna, 3 szkl.
- jajka, 2 szt.
- ciepła woda, 1/2 szkl.
- olej, 1 i 1/2 łyżki
- sól
Sposób przygotowania
- Grzyby i fasolę zalać zimną wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na całą noc. Następnie ugotować (również osobno) do miękkości. Odcedzić. Grzyby drobno pokroić.
- Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać startą marchewkę i poszatkowaną kapustę. Chwilę dusić. Wlać ocet. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Ściągnąć pokrywkę. Dodać grzyby i fasolę. Odparować całą wodę.
- Zimny farsz wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
- Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.
- Podawać z cebulką przesmażoną na maśle. Z podanych składników powinno wyjść około 30-35 pierogów.
Nigdy nie dodawałam fasoli do farszu z białej kapusty (bo grzyby się zdarza, choć rzadko). Ciekawa jestem efektu, zwłaszcza, że pierogi z białą kapustą są moimi ulubionymi 🙂
Polecam, farsz jest pyszny 🙂