Składniki
Farsz:
- borowiki, 20 g
- liście laurowe, 2 szt.
- ziele angielskie, 2 ziarna
- czosnek, 1 ząbek
- ziemniaki, około 600 g
- prażona kasza gryczana, 100 g
- cebula, 1 sztuka
- masło, 3 łyżki
- sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
- natka pietruszki
Ciasto:
- mąka pszenna, 420 g
- woda, 180-210 ml
- sól, 10 g
Sposób przygotowania
- Borowiki zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Borowiki drobno pokroić.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Ziemniaki, kaszę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z solą. Następnie stopniowo wlewać wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i ostawić na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić na 16 równych części. Każdą rozwałkować w placek o średnicy 13-15 cm. Na środek nakładać po 2 łyżki farszu. Formować pierogi. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić.
- Gotować w dużej ilości osolonej wody po kilka sztuk. Pierogi są ugotowane kiedy wypłyną na wierzch i obrócą się na drugą stronę.
- Podawać oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki.
fajne- wyglądają jak chińskie pierożki, a taki tradycyjny farsz 🙂
Jakie piękne!
Borowiki to moje ulubione grzyby 🙂