Pierogi z truskawkami i sosem śmietanowym

pierogi z truskawkami 2

Pierogi z truskawkami to smak z dzieciństwa. Kojarzą mi się z latem i wakacjami. Raz w roku muszą być!

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 340 g
  • jajko, 1 sztuka
  • ciepła woda, 125 ml
  • olej, 1 łyżka
  • sól

Nadzienie:

  • truskawki, 500 g
  • cukier, 4 łyżki

Sos:

  • śmietana kremówka 30%, 250 ml
  • cukier z prawdziwą wanilią, 1 opakowanie
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania

  1. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na cząstki. Zasypać 3 łyżkami cukru.
  2. Z mąki, jajka, wody, oleju i soli zarobić ciasto. Masę cienko rozwałkować. Wycinać koła, faszerować truskawkami i zalepić. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.
  3. Śmietanę wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania. Pierogi podawać polane sosem i posypane płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *