Składniki
Farsz:
- kapusta kiszona, 300 g
- liście laurowe, 2 sztuki
- ziele angielskie, 2 ziarna
- cebula, 1 średnia
- mięso mielone wołowe, 300 g
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa do smażenia
- jajko, 1 sztuka
Ciasto:
- mąka pszenna, 3 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- ciepła woda, 1/2 szklanki
- olej, 1 i 1/2 łyżki
- sól
Sposób przygotowania
- Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy zmieni kolor na brązowy wrzucić kapustę. Dokładnie wymieszać. Chwilę dusić. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Farsz odstawić w chłodne miejsce. Kiedy będzie zimny wymieszać z jajkiem.
- Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 9 centymetrów. Na każde nakładać po 2 łyżeczki farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników powinno wyjść około 25-30 pierogów.