Składniki
Farsz:
- mix suszonych grzybów, 20 g
- liście laurowe, 3 szt.
- ziele angielskie, 3 ziarna
- czosnek, 1 ząbek
- kapusta kwaszona, 400 g
- cebula, 1 mała
- marchewka, 1 mała
- masło, 2 łyżki
- buraki, 400 g
- jajko, 1 szt.
- sól, pieprz
Ciasto:
- mąka pszenna, 3 szkl.
- jajka, 2 szt.
- ciepła woda, 1/2 szkl.
- olej, 1 i 1/2 łyżki
- sól
Sposób przygotowania
- Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
- Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
- Buraki obrać, zalać wodą i przykryć pokrywą. Gotować, aż będą miękkie. Wystudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę i buraki. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników wyszło około 35 pierogów.
Klasyczne, a jednak nie tylko na święta 🙂
Pozdrawiam
Bardzo ciekawe te pierożki 🙂
Fajny pomysł na pierogi! 🙂
Ostatnio miałem bardzo duże wzięcie na te pierogi. Polecam 😉