Pierniczki

pierniczki 1

Zostały dwa tygodnie do świąt. Jak mawia mój kolega: nie ma to tamto! Czas zacząć myśleć o ich przygotowaniu. Mam dla Was kilka ciekawych propozycji. Zaczynam od pierniczków, ponieważ trzeba je upiec troszkę wcześniej. Kiedyś wspomniałam, że pieczenie to nie jest moje ulubione zajęcie. Nie czuję się w tej dziedzinie pewnie. Ale z pierniczkami jest zupełnie inaczej. Nie wiem czy to atmosfera zbliżających się świąt, aromat przyprawy korzennej czy może widok zabawnych foremek, ale nigdy żaden wypiek nie sprawiał mi tyle przyjemności. Tak więc, PIERNICZCIE, moi mili :)

Skł2adniki

  • miód, 400 g
  • przyprawa korzenna, 25 g
  • masło, 250 g
  • śmietana (18%), 220 g
  • soda, 9 g
  • mąka pszenna, 1 kg
  • kakao, 20 g
  • białko, 3 sztuki
  • żółtka, 8 sztuk
  • cukier, 320 g

Sposób przygotowania

  1. Miód zagotować z przyprawami. Ściągnąć z ognia i dodać masło.
  2. Śmietanę połączyć z sodą. Powinna zacząć rosnąć.
  3. Mąkę wymieszać z kakao.
  4. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając miksowania.
  5. Mąkę delikatnie połączyć z białkami. Wlać miód z rozpuszczonym masłem i dalej mieszać. Następnie dodać śmietanę. Całość połączyć w gładką masę.
  6. Przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  7. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać pierniczki foremkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  9. Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie. Twardnieją (ale nie za bardzo) kiedy wystygną. Należy je wtedy przełożyć do puszek na 1-2 tygodnie. Moje były miękkie już kolejnego dnia.

pierniczki 2

Przepis pochodzi ze strony MniamMniam.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *