SKŁADNIKI / 1-2 porcje


OWOCE


rabarbar, 100 g

truskawki, 100 g

cukier trzcinowy, 2 łyżki

cukier ze skórką pomarańczy, 1 łyżka

sok z 1/2 cytryny


OMLET


jajka, 2 szt.

sok z cytryny, 1 łyżka

mleko, 100 ml

proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

cukier ze skórką pomarańczy, 1 łyżka

mąka pszenna, 40 g

masło, 1 łyżka


DO PODANIA – OPCJONALNIE


śmietana kremówka, 50 ml

śnieżka, 2 łyżki

cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni.

Owoce pokroić, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią. Zapiekać 25-30 minut. Razem z owocami do piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm, w którym będzie pieczony omlet.

W międzyczasie przygotować omlet: jajka, sok z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, mąkę i mleko zmiksować na gładko. Masło rozpuścić w rozgrzanym naczyniu., a następnie wlać masę jajeczną.

Naleśnik piec przez 20 minut do momentu, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Śmietanę ubić ze śnieżką. Omlet podawać z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem.